Chleb bez mąki na kefirze

Śniadania
07.07.2016 16:08
Chleb bez mąki na kefirze
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

1 duży kubek kefiru – czyli 200 g

1 płaska łyżka soli

1 szklanka* otrębów pszennych

1 szklanka płatków owsianych górskich

½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych

½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego lub nasion babki płesznik

¼ szklanki* ziaren słonecznika

1/2* szklanki wody

* szklanka o poj. 250 ml

Przepis

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, następnie wlewamy kefir i wodę (należy uważać, żeby nie rozrzedzić za bardzo, konsystencja, jaką chcemy osiągnąć to kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, uklepujemy lekko łyżką. Pieczemy ok 60 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną