Biszkopt z truskawkami

Iwona
Ciasta
28.06.2016 13:11
Biszkopt z truskawkami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Składniki na biszkopt (średnia blacha):

- 6 jajek

- 6 łyżek mąki tortowej

- 6 łyżek cukru

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

- 1 łyżka wody przegotowanej.

Przygotowanie biszkoptu:

Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. W trakcie ubijania stopniowo wsypywać cukier. Dodawać stopniowo żółtka, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając delikatnie aby ciasto nie opadło.

Przygotowaną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić masę. Piec w temperaturze 180 stopni C 20-30 min. lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty.

Składniki na piankę:

- 1 galaretka wiśniowa

- 0.5 litra śmietany 30% zimnej z lodówki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy galaretka będzie tężeć (trzeba wyczuć ten moment) możemy ubić dopiero śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.

Pozostałe składniki:

-2 galaretki truskawkowe

-ok. 0.5 kg truskawek

Przepis

Ciasto wymaga od nas prawidłowego rozplanowania w czasie, z powodu czasu tężenia galaretek.

Napiszę więc, jak ja to ciasto przygotowuję.

I etap - pieczenie biszkoptu a w międzyczasie przygotowanie galaretek.

II etap - upieczony biszkopt kroimy wzdłuż na połowę ostrym nożem, tak aby powstały dwa równe placki. Spodnią część wykładamy świeżo przygotowaną pianką z galaretki i bitej śmietany, następnie przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko dociskamy aby pianka była równomiernie rozprowadzona. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić.

III etap – wyłożenie wierzchu ciasta truskawkami i zalanie tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki i czekamy … To najgorszy moment, bo chciało by się już je zjeść ;)

Smacznego….

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną