Ziemniaki pieczone z wędzoną śliwką, otulone boczkiem

Marta
Przekąski
22.06.2016 21:04
Ziemniaki pieczone z wędzoną śliwką, otulone boczkiem
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 25 min

Składniki

ziemniaki – 2 duże szt.

śliwka suszona – 14 szt.

boczek wędzony – 1 opakowanie

świeży tymianek

sól, pieprz

sos barbecue (użyłam Folwark o mocnym aromacie wędzonej śliwki)

Przepis

ziemniaki obrać, podgotować około 12 minut w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.

Śliwki suszone zalać wrzątkiem i moczyć około 20 minut.

Ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Położyć na nich śliwkę suszoną i całość zawinąć boczkiem. Posypać posiekanym tymiankiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec w piekarniku przez około 20 minut.

Podawać gorące, polane sosem barbecue.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną