Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie

Kasia
Desery
13.06.2016 7:23
Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie

mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody Przygotowanie: mąkę ,cukier, cukier waniliowy i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy,jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą z tych części rozwałkowujemy na koło,które dzielimy na 8 części,na grubszym końcu nakładamy powidła i zawijamy zaczynając od grubszego końca układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min(aż się zarumienią) po wyjęciu jeszcze lekko ciepłe lukrujemy(lukier przygotowujemy mieszając dokładnie składniki-oczywiście wodę dodajemy po kilka kropli ,żeby nie było za rzadkie ) i wcinamy..... Smacznego!!! Możecie również spróbować innego,wymyślonego przeze mnie nadzienia-kawałek banana i łyżka nutteli-mniam Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki (na 32 szt.): 4 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/06/rogaliki-drozdzowe-z-powidami-i-lukrem.html