Prażonki

Andrzej
Obiad
09.06.2016 8:16
Prażonki

Lista zakupów (proporcje na ok. 10 osób): - 3 kg ziemniaków sałatkowych pokrojonych w ćwiartki - 500 g buraków pokrojonych w plasterki - 500 g cebuli pokrojonej w półkrążki - 500 g kiełbasy pokrojonej w półkrążki - 500 g boczku surowego - 500 g boczku wędzonego - ½ kostki smalcu - 3 duże liście kapusty - Sól i pieprz [:Listonic] Dlatego dziś pokażę Wam przepis na prażonki (zwane też pieczonkami, duszonkami czy prażuchami), przygotowywane tradycyjnie w żeliwnym, pięciolitrowym garnku na ognisku. I jeszcze jedno: choć to oczywiście już nie to samo, prażonki można przygotować też w domowych warunkach, w garnku. To jest to, co lubię – układamy pokrojone składniki w garze, doprawiamy, a reszta robi się praktycznie sama. Następnie układamy pierwszą warstwę (z ok. 1/3 składników), na którą składają się kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. My w tym czasie możemy skupić się na zacieśnianiu więzi przy dobrym piwku. Na górę całego kociołka rozkładamy pokrojony w mniejsze kawałki smalec, a następnie całość przykrywamy liśćmi kapusty. To genialna alternatywa dla grilla, coś innego, przy czym również można posiedzieć na dworze, korzystając z pięknej pogody! Piękna, letnia pogoda sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. Drugą i trzecią warstwę kładziemy według tej samej zasady – ziemniaki, buraki, cebula, mięcho, sól i pieprz. Możemy je teraz dobrze przemieszać i rozłożyć na talerze. Rozpalamy ognisko w celu uzyskania żaru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://proste-przepisy.pl/prazonki/