Makaron z klopsikami według Jamiego

Małgorzata
Makarony
26.05.2016 12:41
Makaron z klopsikami według Jamiego

Składniki

Klopsiki

600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

12 krakersów

1 duże jajko

4 gałązki świeżego rozmarynu

2 czubate łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżeczka oregano

pieprz czarny

sól morska

Sos pomidorowy

800 g krojonych pomidorów z puszki

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 pęczek bazylii

1/2 papryczki chili

2 łyżki octu balsamicznego

1/2 łyżeczki cukru

oliwa

Dodatkowo

400 g makaronu spaghetti

60 g parmezanu

listki bazylii

Przepis

Klopsiki

Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.

Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.

Sos pomidorowy

Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.

Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.

Buon appetito !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną