Sernik cytrynowy z rabarbarem

Ewelina
Ciasta
19.05.2016 13:04
Sernik cytrynowy z rabarbarem

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Sernik cytrynowy z rabarbarem Składniki: Spód: 60g miękkiego masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru i 60g truskawek) 50g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, możemy pominąć, dodaje ładnego koloru) 2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 2 żółtka 50g masła Następnie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki mus, patrz FILM (proszę się nie poparzyć). 2. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 4 łyżkach wody i dodać ją do rabarbaru, wsypać cukier z wanilią, wymieszać. puder wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez około 60-65 minut. 9. Rabarbar przełożyć do rondelka z grubym dnem, dodać 50g cukru i grenadynę, zagotować. Sezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. Końcówką łyżki lub noża przemieszać obie masy, żeby na wierzchu zrobił się marmurkowy wzorek (patrz FILM). Po upieczeniu zostawić sernik do ostygnięcia w piekarniku przez około 15 minut. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Trzymać na mały ogniu przez około 8 minut, aż rabarbar będzie miękki. 7. Około 1/3 masy serowej wylać na spód w blaszce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. 3. Mus rabarbarowy znów zagotować, zdjąć z ognia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/sernik-cytrynowy-rabarbarem.html