Babka orzechowa

Aneta
Ciasta
07.05.2016 18:18
Babka orzechowa

Największy problem z nią polegał na kto mi nałupie tyle orzechów no ale jak ktoś kupuje już obrane lub nawet zmielone, to ten problem znika :) Wykonanie: 250 g masła 125 ml wody 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie włoskie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 50 g posiekanych orzechów 2 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do masy dodawać po łyżce piany w białek, delikatnie mieszając, aby nie uszkodzić ich struktury. Formę na babkę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Masło, cukier i wodę umieścić w rondelku i zagotować ciągle mieszając do momentu aż rozpuści się cukier. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Tą babkę robiłam na ostatnie święta Wielkanocne i to co mogę o niej powiedzieć

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2016/04/babka-orzechowa.html

Piekielna kuchnia Anety

Aneta