Chleb orkiszowy

Małgorzata
Śniadania
03.05.2016 16:24
Chleb orkiszowy

Składniki

800 g mąki orkiszowej

550 ml ciepłej wody

14 g świeżych drożdży

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

2 łyżki oliwy

4 łyżki mielonych otrąb

4 łyżki siemienia lnianego

Przepis

Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.

Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.

Moje rady:

- czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu

- do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną