Czekoladowe ciasto z cukinią

Małgorzata
Ciasta
30.04.2016 22:09
Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki

300 g mąki pszennej

500 g cukinii

100 g miękkiego masła

100 g czekolady gorzkiej

250 g cukru

125 ml oleju

2 duże jajka

30 g kakao

120 g gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Polewa czekoladowa :

100 g czekolady gorzkiej

5 łyżek mleka

1 łyżka masła

Przepis

Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną