Gulyásleves - zupa gulaszowa

Jacek
Zupy
28.04.2016 19:38
Gulyásleves - zupa gulaszowa

Składniki na zupę gulaszową: 250 g mięsa wołowego 1 l bulionu wołowego 2 średnie czerwone papryki 1 duży pomidor (można zastąpić łyżką koncentratu pomidorowego) 1-2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki papryki łagodnej (wędzonej lub zwykłej) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (wędzonej lub zwykłej) 2 łyżki śmietany 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 1/4 szklanki węgierskich zacierek Tarhonya (można zastąpić, dodając do zupy więcej ziemniaków) sól i pieprz do smaku Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać 2 łyżeczki papryki łagodnej, wymieszać i znowu postawić na ogniu (papryki nie można wrzucać bezpośrednio na gorący tłuszcz, bo stanie się gorzka). Nie pamiętam smaku oryginalnej węgierskiej zupy, bo na Węgrzech byłem już dawno, dawno temu (w czasach, kiedy papierosy były u nas na kartki), ale myślę że ten przepis jest dość bliski oryginałowi. Ostatnio, robiąc zakupy w jednym z marketów, natrafiłem na promocję węgierskich zacierek Tarhonya (0,99 zł za 200 g). Mięso posypać 1 łyżeczką papryki łagodnej, dodać roztarty z solą czosnek, wszystko dokładne wymieszać, włożyć do lodówki. Gotować dalej, aż ziemniaki będą miękkie, dodać wtedy pieczoną paprykę i zabielić śmietaną (rozrobioną z niewielką ilością gorącej zupy) Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu, następnie dodać bulion i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie (ok.90 minut), następne dodać ziemniaki, pokrojonego pomidora i ostrą paprykę. Upiec na basze, w piekarniku nagrzanym do 170-180oC, piec około 30-40 minut. Cebulę pokroić w cienkie piórka, ziemniaki w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/04/gulyasleves-zupa-gulaszowa.html