Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną - pyszna, zdrowa, całkowicie wegetariańska i FIT!

Kami
Fit
25.04.2016 8:14
Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną - pyszna, zdrowa, całkowicie wegetariańska i FIT!

Składniki na cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną - pyszna, zdrowa, całkowicie wegetariańska i fit! 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu trójkolorowego (możesz też użyć ryżu brązowego lub białego) 1/3 szklanki kaszy jaglanej (5 dag) 1 cebula średniej wielkości 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 4 czubate łyżki rodzynek 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka oleju 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 papryczka chilli - jeśli nie lubisz ostrych potraw, zmniejsz odpowiednio jej ilość (można zastąpić szczyptą chilli w proszku) sól świeżo zmielony czarny pieprz do pieczenia: odrobina oleju do spryskania formy 10-12 pomidorków koktajlowych cebula czerwona średniej wielkości pokrojona na grube plastry do podania: 5 dag sera typu feta listki pietruszki | | W tym daniu jest wszystko, czego nasz organizm potrzebuje - węglowodany, tłuszcze i białko, mikroelementy i witaminy oraz to, co lubimy najbardziej - mnóstwo smaku, aromatu i różne faktury :) | | Cukinia jest łatwa w przygotowaniu i wcale nie czasochłonna. - Kaszę przesyp do garnka, wlej 2/3 szklanki wody, lekko posól, postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, przykryj, odstaw na czas przygotowania nadzienia. - Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zacznie szklić (2-3 minuty). W tym daniu jest wszystko, czego nasz organizm potrzebuje - węglowodany, tłuszcze i białko, mikroelementy i witaminy oraz to, co lubimy najbardziej - mnóstwo smaku, aromatu i różne faktury :) Hmhm... nic, poza tym, że jak będę przygotowywać go następny raz, zrobię od razu podwójną porcję, bo ta faszerowana cukinia po odgrzaniu, na drugi dzień, podobno jest jeszcze lepsza... Ułóż je w naczyniu do zapiekania, spryskanym olejem. - Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki. Nie wiem, może kiedyś się dowiem, jak w końcu jej zostanie na ten drugi dzień :) Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty - sos powinien stać się dość gęsty. Bo mięsko wcale nie jest potrzebne, by przygotować zdrowy i pełnowartościowy obiad lub kolację :) Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15-20 minut - cukinia powinna pozostać jędrna, a sos mocno zgęstnieć, nawet miejscami nieco się przypalić :) Smakuje wyśmienicie na obiad lub wczesną kolację o każdej porze roku. Smakuje wyśmienicie na obiad lub wczesną kolację o każdej porze roku. | | - Do cebuli z czosnkiem dodaj ryż, 2 łyżki koncentratu pomidorowy, rodzynki, posiekaną chilli, 1/4 szklankę wody. Cukinia jest łatwa w przygotowaniu i wcale nie czasochłonna.