Zrazy nelsońskie

Jacek
Obiad
24.04.2016 19:59
Zrazy nelsońskie

Składniki na zrazy nelsońskie : 300 g polędwicy wołowej (ewentualnie innego chudego mięsa wołowego/cielęciny) 1,5 kg ziemniaków 4 cebule 250-300 g boczniaków 1 kostka rosołowa grzybowa 250 ml śmietany masło/olej sól i pieprz do smaku Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, na przemian z zawartością rondla (mięso, cebula, grzyby), polać pozostałym z duszenia sosem. Zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut, w temperaturze ok. 160-170oC . Ciekaw jestem, skąd w czasach kiedy mięso było na kartki, moi dziadkowie ją brali? W rondlu rozgrzać masło/olej, dodać grzyby i cebulę, posolić, dusić ok. 10 minut. Ja, użyłem boczniaków i zamiast dusić na ogniu, zapiekłem je w piekarniku. Tyle, że używali do nich suszonych grzybów leśnych i dusili w wielkim garnku, na piecu opalanym węglem. Dodać mięso, podlać trochę wodą, dodać kostkę grzybową i dusić, aż mięso będzie prawie miękkie. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/04/zrazy-nelsonskie.html