kokosowy jagielnik - wegańskie ciasto w 20 minut

Ola
Desery
18.04.2016 13:02
kokosowy jagielnik - wegańskie ciasto w 20 minut

Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: - 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* - 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :) - 1 opakowanie budyniu waniliowego - pół puszki stałej części mleczka kokosowego (czyli ok. 200 ml) - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1 łyżka cukru - płatki kokosowe do posypania - i/lub cukier puder Przygotowanie: Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! - W pozostałej szklance mleka rozrabiamy zawartość budyniu i kiedy kasza będzie ugotowana dolewamy to do garnka z kaszą, dodajemy jeszcze łyżkę cukru i gotujemy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami kokosowymi. - Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Nasza masa mocno zgęstnieje i stanie się jeszcze bardziej waniliowa :) - Ugotowaną kaszę jaglaną z budyniem odrobinę studzimy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2016/04/kokosowy-jagielnik.html