Chleb szwajcarski

Iza
Śniadania
18.04.2016 10:55
Chleb szwajcarski
  • Czas gotowania: 61 min
  • Czas przygotowania: 130 min

Składniki

Składniki:

300 g mąki pszennej typ 650

300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

360 – 370 g wody

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki suchych drożdży (ok. 7 g)

Dodatkowo:

mąka do oprószenia

papier do pieczenia

żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne

Przepis

Obie mąki wymieszać i przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki (wodę, sól, cukier, drożdże) i wyrabiać przez 15 – 20 minut elastyczne ciasto. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu uderzyć ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i uformować bochenek. Ułożyć go na posypanym mąka papierze do pieczenia – ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania nie powinien przekroczyć godziny, ponieważ powinien jeszcze trochę wyrastać podczas pieczenia.

Półgodziny przed końcem wyrastania chleba należy włożyć do rozgrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika garnek żeliwny z pokrywką (lub naczynie żaroodporne).

Gdy chleb wyrośnie, oprószyć go mąką i naciąć go żyletką wzdłuż i wszerz (taki krzyż).

Garnek żeliwny wyjąć z piekarnika (uważając żeby się nie oparzyć!), zdjąć pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenieść chleb no naczynia. Chleb przykryć pokrywką i przenieść do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 220°C i piec 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb studzić na kratce przez co najmniej 1 godzinę. Nie należy kroić go na ciepło ponieważ podczas studzenia chleb uzyskuje swoją właściwą strukturę.

Smacznego :- )

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną