Muffiny szpinakowe z kremem cytrynowym

Ana
Desery
15.04.2016 18:10
Muffiny szpinakowe z kremem cytrynowym

Składniki: - 3 jajka, - 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g), - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka oleju, - ok. 2 szklanki mąki (tortowej/krupczatki), - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżka ekstraktu z wanilii. ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak) - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4535/ciasto-lesny-mech#sthash.BTpha7iG.dpuf Krem: - 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g), - 2 łyżki lemon curd (Marks&Spencer), - sok z 1/2 limonki, - odrobina żółtego barwnika spożywczego. Na koniec dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego, aby uzyskać wiosenny kolor, który bardzo pięknie komponuje się z zielonymi muffinkami, mieszamy. W tym czasie robimy krem: mascarpone mieszamy z gotowym lemon curd, sokiem z wyciśniętej limonki. Wylewamy 1 łyżkę ciasta, następnie (jeśli chcemy) dodajemy po 3 wiśnie odsączone z kompotu. Wylewamy ponownie jeszcze 1 łyżkę ciasta (do wyższych papilotek wlewamy więcej ciasta ok. 3-4 łyżki). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej, miksujemy. Dodatkowo: - 1 szklanka wiśni wydrylowanych z domowego kompotu. Powoli wlewamy olej, dodajemy ekstrakt z wanilii dalej miksując. Do blaszki z otworami na 12 muffinek wkładamy papierowe papilotki. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Po upieczeniu, muffinki wyjmujemy z blaszki, studzimy. Na koniec dodajemy szpinak, wszystko delikatnie mieszamy łyżką (do połączenia składników).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/04/muffinki-szpinakowe-z-kremem-cytrynowym.html