Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Kami
Ciasta
13.04.2016 8:52
Jak przygotować wyjątkowy tort z okazji I Komunii Świętej

Niezapominajki robi się bardzo łatwo, potrzebna będzie tylko mała foremka w kształcie kwiatka pręciki przetnijcie na pół, tak aby na każdym sznureczku mieć mieć kulkę z jednej strony z rozwałkowanej dość cienko masy cukrowej wykrujcie kwiatki, przy użyciu najmniejszej foremki, każdy płatek modelujcie przy użyciu narzędzia zakończonego małą kulką zakończonego małą kulką w każdy kwiatek wetknijcie pręcik , lekko posmarowany klejem jadalnym - tak, aby główka pręcika stanowiła środek kwiatka , lekko posmarowany - tak, aby główka pręcika stanowiła środek kwiatka odłóżcie do wyschnięcia na papierze do pieczenia do góry nogami b) róże są trochę bardziej skomplikowane, bo wymagają pracy etapami: najpierw pączki - z masy cukrowej należy uformować łezki, które trzeba włożyć na wykałaczki posmarowane klejem . Dekoracja będzie pasować praktycznie do każdego rodzaju tortu, ale warto pamiętać o kilku rzeczach: łatwiej udekorować lukrem tort, który jest zrobiony z ciasta z dodatkiem masła (ucierane), niż z lekkiego biszkoptu, który może tracić kształt; tort może być przełożony dowolnym kremem, ale jego wierzch i boki muszą być szczelnie pokryte kremem maślanym - inaczej masa cukrowa nie będzie się trzymać; pamiętajcie też, aby nie używać zbyt rzadkich mas, które mogą wypływać i przesiąkać przez dekorację Tort na zdjęciu składa się z dwóch pięter - dolne przygotowane na bazie ciasta upieczonego w tortownicy o górne - 20 cm. Płatki dodatkowo rozetnijcie nożykiem, tak aby można było je później dowolnie modelować każdy płatek z osobna trzeba wymodelować przy brzegach, przy pomocy narzędzia zakończonego kulką zakończonego kulką następnie kwiatek trzeba podłożyć od spodu na posmarowany klejem , wcześnie przygotowany pączek , wcześnie przygotowany pączek należy przyklejać płatek po płatku, formując na kształt kwiatu róży odstawcie do wyschnięcia (dobrze jest wbić wykałaczki w coś stałego np. w styropian) następnie przygotujcie w ten sam sposób jeszcze 1 -2 warstwy - zależy od tego, jak bardzo rozwinięte róże chcecie mieć. Dekoracja krok po kroku Tort na zdjęciu składa się z dwóch pięter - dolne przygotowane na bazie ciasta upieczonego w tortownicy o średnicy 24 cm Dekoracja krok po kroku Aby tort prezentował się elegancko, dobrze jest te miejsca udekorować - w moim torcie użyłam w tym celu kuleczek (pereł) zrobionych z resztek masy cukrowej. Aby kuleczki nie odpadały od tortu, najlepiej przykleić je przy pomocy kleju do ozdób z masy cukrowej (możecie w tym celu użyć też lukru królewskiego). ** Litery na moim torcie były przygotowane bez użycia żadnych narzędzi: małe kawałeczki masy cukrowej formowałam w rękach jak plastelinę, na kształt cienkich wałeczków. Jeśli pojawią się jakiekolwiek pęknięcia albo pofałdowania, w dalszych etapach pracy można zatuszować je, przyklejając na nie kwiaty, listki lub perełki. Jeśli pojawią się jakiekolwiek pęknięcia albo pofałdowania, w dalszych etapach pracy można zatuszować je, przyklejając na nie kwiaty, listki lub perełki. Dekoracja będzie pasować praktycznie do każdego rodzaju tortu, ale warto pamiętać o kilku rzeczach: Moja propozycja to piętrowy, bogato zdobiony kwiatami tort, który wystarczy na przyjęcie dla ok. 30 osób (powinno nawet coś zostać...). Ja lubię kiedy w bukiecie są róże o różnych stadiach rozkwitu, dlatego zawsze przygotowuję mniej i bardziej rozwinięte oraz kilka pączków na koniec kielich- czyli zielona korona, którą trzeba przykleić od spodu. Pozostałą masę cukrową (w razie, gdyby było za mało, trzeba jej nieco dołożyć) rozwałkujcie na kształt koła i pokryjcie nią górne piętro tortu. Układajcie je na torcie po kawałku, smarując przy tym delikatnie klejem - pęknięcia nie będą potem w ogóle widoczne. Następnie formowałam z nich litery, które układałam na papier do pieczenia i odłożyłam do wyschnięcia na kilka godzin. Teraz trzeba lukier dokładnie przykleić - zaczynając od środka tortu, rękami lekko dociskajcie i wygładzajcie lukier, kierując się ku brzegom, na końcu wymodelujcie boki. Przed dekorowaniem, dobrze jest torty trochę schłodzić, aby masa nie rozpuszczała się i nie brudziła białego lukru. O ile fantazję i cierpliwość musicie znaleźć w sobie, to o resztę nie musicie się martwić - bo to wszystko ma dla Was AleDobre.pl. Delikatnie przenieście rozwałkowaną masę na dolne piętro tortu, ułożone uprzednio na tekturowym podkładzie. Jeśli wydaje Wam się, że takie torty mogą zrobić tylko profesjonaliści z najlepszych cukierni, to jesteście w błędzie :) Jeśli wydaje Wam się, że takie torty mogą zrobić tylko profesjonaliści z najlepszych cukierni, to jesteście w błędzie :) Masę rozwałkujcie równomiernie do grubości ok. 4-5 mm (najlepiej długim, plastikowym wałkiem) w kształt koła (równe wałkowanie ułatwiają okręgi narysowane na stolnicy). Odłóżcie, aby przeschły drugi etap to pierwsza warstwa płatków: z masy cukrowej wykrójcie elementy foremką w kształcie małego lub średniego kwiatka. Cały czas należy pilnować, aby masa się nie fałdowała oraz żeby nie powstały pęcherze powietrza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.aledobre.pl/artykuly/184,Jak_przygotowac_wyjatkowy_tort_z_okazji_I_Komunii_Swietej.html