Mazurek kajmakowy (z domowym kajmakiem)

Ana
Wielkanoc
22.03.2016 16:47
Mazurek kajmakowy (z domowym kajmakiem)

Składniki: kruchy spód: - 350 g mąki pszennej, - ok. 100 g cukru (drobnoziarnistego do wypieków), - szczypta soli - 200 g masła (cała kostka zimnego masła), - 1 łyżka jogurtu bałkańskiego/greckiego bądź kwaśnej śmietany 18%, - 2 żółtka, - bakalie + płatki czekoladowe (Delecta Decorada) do ozdoby. masa kajmakowa: - 2 szklanki mleka 3,2% - 2 szklanki cukru, - ok. 185 g masła (do 200 g), - sok z połowy cytryny. To chyba najważniejsze, aby w święta być z bliskimi i cieszyć się z nimi w tym radosnym dniu. Pieczemy w temperaturze ok. 180-200ºC przez ok. 20-30 min. do ładnego zarumienienia (do suchego patyczka). Pieczemy w temperaturze ok. 180-200ºC przez ok. 20-30 min. do ładnego zarumienienia (do suchego patyczka). Gdy ciasto za bardzo się kruszy, pomijamy wałkowanie jedynie dokładnie wylepiamy rękoma spód blaszki. Gdy ciasto za bardzo się kruszy, pomijamy wałkowanie jedynie dokładnie wylepiamy rękoma spód blaszki. Gdy byłam małą dziewczynką na Wielkanoc wymyśliłam, że sama zrobię mazurek kajmakowy (z domowym kajmakiem, który trzeba było robić 2 godziny). Pomimo mojego kryzsu podczas mieszania masy, mama nie poddała się i dokończyła ciasto, a tamte święta były najpiękniejsze jakie pamiętam. Mleko z cukrem gotujemy ok. 45 min, stale mieszając aby nie przypalić mleka. Ciasto wychodzi płaskie, ale właśnie takie ma być! Mąkę przesiewamy, dodajemy masło. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm smarujemy masłem, na to wykładamy papier do pieczenia. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm smarujemy masłem, na to wykładamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, ew. delikatnie podsypujemy mąką, przenosimy na blaszkę. Ciasto rozwałkowujemy, ew. delikatnie podsypujemy mąką, przenosimy na blaszkę. Na koniec dodajemy sok z wyciśniętej połówki cytryny. Siekamy nożem (bądź rozdrabniamy mikserem) do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Siekamy nożem (bądź rozdrabniamy mikserem) do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Mazurka na pewno podaruję mojej mamie, przypomnę jej ten wspaniały smak świąt i naszą historię wspólnego pieczenia. Przepis z pewnością przypadnie do gustu każdemu i niewątpliwie poprawi humor nie tylko w święta. Jeszcze na ciepłym kajmaku dekorujemy bakaliami, dzięki czemu lepiej będą się trzymać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/03/mazurek-kajmakowy-z-domowym-kajmakiem.html