,,MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI’’

Agnieszka
Wielkanoc
22.03.2016 6:39
,,MAZUREK KAJMAKOWY Z BAKALIAMI’’

Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej, tortowej 50 g cukru pudru 50 g mąki migdałowej 1 żółtko jajka, 100 g masła szczypta soli Kajmak 200 ml śmietanki 30% 100 g cukru 30 g cukru z wanilią 50 g masła Do dekoracji: płatki migdałów, rodzynki, gotowa masa kajmakowa, posypki, Wykonanie: Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10 minut. Masę podgrzewamy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Gotową masę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki masła, energicznie mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z masą. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://podrozwkulinaria.pl/mazurek-kajmakowy-z-bakaliami/