Kurczak w jogurcie Murgh Korma

Beata
Obiad
20.03.2016 0:19
Kurczak w jogurcie Murgh  Korma

Składniki 1 kurczak 1/2 cytryny 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 nasiona kardamonu 1 łyżeczka imbiru 4 goździki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Po tym czasie dodać kawałki kurczaka, wlać pozostały z miski jogurt i smażyć na wolnym ogniu aż płyn wyparuje lekko. Kocham kuchnię hinduską i dlatego na moim blogu jest już trochę dań z tego kraju bogatego w mnóstwo aromatycznych przypraw. Posypać kurczaka wiórkami kokosowymi wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć 1 minutę, a następnie dodać kardamon, cynamon,goździki. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w plasterki. Zapachy rozchodzą się po całym domu i nie można się doczekać, kiedy wreszcie będzie gotowy. Natrzeć mięso sokiem z cytryny i włożyć do miski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/03/kurczak-w-jogurcie-murgh-korma.html

smak i uczucie

Beata