Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku

Łukasz
Obiad
11.03.2016 9:10
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku

I muszę przyznać, że wyszło cudownie — wołowina była mięciutka, wprost rozpływała się w ustach, miała słodki smak, dzięki marchwi i cudowny aromat ziół i wina, które tym razem nie dominowało w potrawie. Przepis, który wam dzisiaj proponuję oczywiście bazuje na recepturze Julii Child, jednakże wprowadziłem parę drobnych zmian, dzięki czemu potrawę wykonuje się szybciej i nie trzeba się martwić, że w międzyczasie musimy coś jeszcze zrobić. Moja pierwsza próba okazała się niestety klapą, tak jak to miało miejsce w filmie — mięso wyschło, miało zbyt mocny aromat wina i jakoś nikomu w domu nie podeszło. Nie ukrywam, że również ja sam potrawę przygotowałem dopiero po wizycie w kinie, a było to już jakieś 7 lat temu. A i mimo mojego niewypału za pierwszym razem, zapewniam, że danie jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu. To słynne francuskie danie zdobyło szczególną popularność w Ameryce dzięki Julii Child, a później także i na całym świecie za sprawą filmu Julie i Julia. Po półgodzinnej krzątaninie w kuchni wstawiamy garnek do pieca i nic już nas nie interesuje. Chociaż na szczęście go nie spaliłem, więc dało się je zjeść przy stosownej dawce bordeaux, wlewanego prosto do gardła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/03/Boeuf-Bourguignon.html