Sałatka farmerska

Małgorzata
Przekąski
02.03.2016 23:13
Sałatka farmerska

Składniki

Składniki:

1 kg ziemniaków baby potatoes

200 g kabanosów

250 g mrożonego zielonego groszku

2 średnie czerwone cebule

4 jajka

1 duży pęczek rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

1 mały pęczek koperku

Sos:

150 g majonezu

4-5 łyżek jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy kieleckiej

1/2 łyżeczka pieprzu białego

1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

sól

Przepis

Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Pamiętajmy, aby ziemniaków nie rozgotować. Ugotowane ziemniaczki odcedzamy i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli są dobrze wyszorowane, nie trzeba ich obierać. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy, przelewając go zimną wodą. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie w cieniutkie piórka. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Kabanosy kroimy na 1/2 cm plasterki.

Sos:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.

Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwowo w salaterce. Układamy warstwę ziemniaków, kabanosów, cebuli, rzodkiewki oraz układamy cząstki jajka . Wszystko polewamy sosem i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich składników. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem i układamy ćwiartki jajek. Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną