Pampuchy z powidłami

Ewelina
Desery
27.02.2016 14:12
Pampuchy z powidłami

- Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie się mocno kleiło do rąk. - Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut. Składniki: - 1 szklanka mleka - 1 i 1/2 łyżki cukru - 1 jajko - 2 żółtka - 20 dag margaryny - 4 dag drożdży - 30 dag mąki + do wyrabiania - szczypta soli - powidła śliwkowe (u mnie wyszło 12 średniej wielkości) - Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. - Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut. Odstawiamy minimum na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Odstawić na około 20 minut, żeby zaczęły pracować. Po około 15-17 minutach są gotowe do jedzenia :) Podawać np z klarowanym masłem i posypanym cukrem. - Pod koniec wyrabiania dodać połowę rozpuszczonej margaryny i ponownie wyrobić dość wolne ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tagebuchpopolsku.blogspot.de/2016/02/pampuchy-kluski-na-parze-z-powidami.html#more