Lekki torcik kokosowy

Paulina
Ciasta
24.02.2016 21:31
Lekki torcik kokosowy

Składniki Składniki na biszkopt 3 jajka 120 g cukru 120 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem kokosowy 120 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 200 g twarogu sernikowego w temperaturze pokojowej 200 g stałej masy wytrąconej z mleka kokosowego w temperaturze pokojowej 80 g wiórków kokosowych Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30-35 minut 180 °C Torcik kokosowy Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30-35 minut 180 °C Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30-35 minut 180 °C Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 3 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 30-35 minut 180 °C Ponadto 100 g białej czekolady czekoladowa dekoracja np. pralinka Porcje: forma o średnicy 18 cm Sposób przygotowania Przygotowanie biszkopta Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Przygotowanie masy kokosowej W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier puder i ucierać przez około 5 minut, do uzyskania puszystej, białawej masy. Masę biszkoptową rozrównać i piec w 180 °C przez około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do ubitej masy i bardzo delikatnie wymieszać, tak, aby ciasto nie opadło. Białka umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania sztywnej piany, a następnie dodawać cukier (po łyżce) nie zaprzestając miksowania. W przeciwieństwie do znacznej większości tortów, które są jednak pokryte ciężką masą maślaną, ten torcik kokosowy jest bardzo delikatny. Proponuję oddzielić tę masę od wody kokosowej przed rozpoczęciem przygotowywania kremu aby uniknąć przypadkowego rozrzedzenia masy. Pierwszy blat pokryć około 1/4 masy, przykryć kolejnym blatem i również posmarować 1/4 masy. Po wsypaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę aby upewnić się, że cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Na koniec dodać żółtka (pojedynczo) i każde z nich jedynie wmiksować do masy białkowej. Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ciastkowylab.pl/przepisy/torcik-kokosowy/