Fasolka po bretońsku

Alicja
Obiad
19.02.2016 11:18
Fasolka po bretońsku

W tradycyjnym przepisie do fasolki dodaje się także cebulę i boczek, my jednak dzisiaj z nich zrezygnowałyśmy, ale w takiej nieco odchudzonej wersji jest równie smaczna :) Składniki: (na 6 porcji) 300 g fasoli jasiek 25 dag kiełbasy zwyczajnej 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy ok. 180 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek papryka słodka i ostra Przygotowanie: Fasolę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, przełóż do miski, zalej zimną wodą w objętości dwukrotnie większej niż fasolka i odstaw na co najmniej 24 godziny. Następnego dnia, namoczoną fasolkę przełóż do garnka wraz z wodą w której się moczyła i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. W kubeczku wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i wody z gotującej się fasoli, wszytko dokładnie rozmieszaj i wlej do zupy. Fasolka po bretońsku, choć z nazwy jej pochodzenie może być mylące to jednak jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę jeszcze podsmaż i przełóż do gotującej się fasolki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2016/02/fasolka-po-bretonsku.html