Placki owsiane z bananem i jogurtem

Dominika
Śniadania
18.02.2016 8:18
Placki owsiane z bananem i jogurtem

Składniki Ilość: 15 - 16 placków owsianych z bananem i jogurtem 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 banan średniej wielkości 1 duży jogurt naturalny (370 g) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia (możecie użyć innego) Na dodatki 2 jabłka 1 banan 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego Takie zdrowe placki owsiane możecie podać z czym macie ochotę - czy to z owocami czy z nutellą albo może z syropem klonowym. Samo zrobienie ciasta na placki to chwila, natomiast smażenie zajmuje nieco dłużej, bo trzeba to robić na małym lub średnim ogniu, tak aby przepiekły się do środka ale nie spaliły na zewnątrz. Na rozgrzany olej wykładać po 1 czubatej łyżce masy na placka, tworząc kółko, które można lekko spłaszczyć łyżką. Moje podałam tym razem z podsmażonymi jabłkami i bananem, z dodatkiem cynamonu i miodu. Zwykle olej daję pod pierwsze placki, a potem ewentualnie znów dodaję pod którąś partię placków, jeśli patelnia zrobi się zbyt sucha. Placki z tego przepisu robi się szybko i wychodzą mięciutkie oraz lekko słodkawe za sprawą banana. Placki owsiane układać na talerzu, wykładając na górę owocowe dodatki. Na patelni rozgrzać olej i dodać na nią owoce. Wartość odżywcza 1 porcja = 5 placków owsianych z dodatkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/placki-owsiane-z-bananem-i-jogurtem/