prażucha

codogara
Obiad
05.02.2016 12:17
prażucha

TO CI SIĘ PRZYDA - tłuczek lub praska do ziemniaków - obieraczka do warzyw Porada szefa kuchni Prażucha to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale możesz ją także podać jako samodzielne danie w postaci smażonej - łyżką formuj kluski i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Tradycyjna prażucha - 1 kg ziemniaków - 4 płaskie łyżki mąki pszennej - sól i pieprz - 3 g gałki muszkatołowej W czasie gotowania z mąki powstanie coś na kształt mącznej lepkiej kluski. - Przy pomocy łyżki zwilżonej w oliwie lub oleju formuj porcje i nakładaj na talerz. Gotowe podawaj ze skwarkami lub podsmażoną cebulką oraz ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. - Po 10 minutach gotowania na wierzch ziemniaków wsyp mąkę pszenną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.codogara.pl/4923/tradycyjna-prazucha/