Potrawka z kurczaka

codogara
Obiad
05.02.2016 12:04
Potrawka z kurczaka
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

2 filety z kurczaka

250 ml bulionu drobiowego

½ cukinii zielonej

½ cukinii żółtej

3 zielone szparagi

70 ml śmietanki kremówki 30 %

sól i pieprz do smaku

1 szklanka kaszy jaglanej

natka pietruszki

Przepis

Filety dokładnie oczyść i opłucz pod zimną, bieżącą wodą.

Cukinie umyj, a następnie pokrój w grubszą kostkę.

Do garnka włóż filety i zalej bulionem. Gotuj je na małej mocy palnika przez 6 – 7 minut.

W osobnym garnku ugotuj kaszę według zaleceń producenta na opakowaniu. Gotuj ją o minutę krócej, a na końcu dokładnie ją odsącz na sitku.

Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie otrząśnij ją z nadmiaru wody. Gdy odsączysz ją z nadmiaru wody, posiekaj ją drobno.

Wyjmij filety z garnka i pokrój je w paski o grubości 1,5 – 2 cm, a płynu nie wylewaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Przyrumień je odrobinę.

Dolej do kurczaka bulionu i wrzuć posiekaną natkę pietruszki, i duś wszystko na małej mocy palnika.

Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmaż cukinie. Wystarczą im 2 minuty aby pozostały jeszcze chrupiące. Możesz je odrobinę posolić, lecz nie zbyt intensywnie.

Po 3 minutach dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez 2 minuty.

Na sam koniec dopraw danie do smaku solą z pieprzem.

Szparagi opłucz wodą i utnij 5 cm kawałki z główką. Opcjonalnie możesz je sparzyć wrzątkiem aby były bardziej miękkie.

Na talerzu ułóż porcję kaszy i polej dookoła sosem z mięsem. Rozłóż również cukinie i przyozdob całość szparagami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną