flaki wołowe

Jolanta
Obiad
05.02.2016 11:29
flaki wołowe

Składniki:porcja na 3-4 osoby na rosół : ( 3,5 litra wody ) 30 dag mięsa wołowego z kością + cała włoszczyzna + sól i pieprz reszta produktów : o,5 kg flaków wołowych w płatach u mnie gotowe parzone. przyprawy : 2-3 ząbki posiekanego czosnku 2 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 0.5 łyżeczki zmielonego imbiru 0.5 łyżeczki ostrej papryki świeżo starta gałka muszkatołowa sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania Z wołowiny i włoszczyzny gotujemy klasyczny rosół/na wolnym ogniu u mnie około 1.5 godziny/, jak już będzie gotowy wyjmujemy z niego mięso i warzywa. Flaki myjemy , kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy je 3 razy po pół godziny w osolonej wodzie, zmieniając ją za każdym razem. Wybierałam sie ze zrobieniem flaków jak sójka za morze 🙂 ale w końcu przedstawiam przepis .. Kroimy w cienkie paseczki wrzucamy do rosołu oraz pokrojone mięso, pokrojony czosnek i przyprawy/liście laurowy.ziele angielskie.imbir.majeranek. Ja na końcu zrobiłam klasyczną zasmażkę../mój mąż tak woli/ale nie jest to konieczne..

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ugotujmycos.pl/flaki-wolowe/