Faworki

Dominika
Desery
31.01.2016 20:09
Faworki

Wiem, że prawie wszyscy wyrabiają ciasto na faworki poprzez uderzanie w niego wałkiem przez kilkanaście minut, co ma na celu wtłoczenie do ciasta powietrza. Po wyjęciu z oleju od razu kłaść je na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 - 30 minut. Przysmaki te niestety mają tyle kalorii, że lepiej w ten dzień nie patrzyć na tabelki z wartościami odżywczymi... W tym przepisie nie ma takiego polecania, myślę że ze względu na dodanie do ciasta proszku do pieczenia. ;) Jednak ja robię je tylko raz w roku, właśnie na tłusty czwartek, toteż zajadam się nimi bez wyrzutów sumienia. Składniki Ilość: ok. 35 - 40 faworków 200 g mąki 3 żółtka 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1 Można sprawdzić czy temperatura do smażenia jest odpowiednia poprzez wrzucenie do oleju kawałka ciasta - jeśli zaraz wypłynie na powierzchnię to znaczy, że możemy smażyć faworki. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie o długości około 6 cm i przewlekać przez otwór jeden z końców paska (patrz zdjęcie powyżej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/faworki/