Indyk nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

Agnieszka
Obiad
31.01.2016 17:34
Indyk nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 80 min

Składniki

-1 kg piersi z indyka,

-woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,

-500 g pieczarek,

-cebula,

-jedno jajko,

-łyżka masła,

-olej,

-sól, pieprz,

-tymianek suszony,

-skórka i sok z połowy cytryny,

-słodka papryka w proszku.

Przepis

Indyka mocno rozbijamy kuchennym młotkiem na kształt prostokąta, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, sokiem i startą skórką z cytryny z obu stron. Ostawiamy do lodówki na godzinę, a najlepiej na noc.

Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie, odstawiamy żeby obciekły i wystygły. Siekamy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do garnka z zeszkloną cebulą dodajemy pieczarki, kaszę, odparowujemy wodę i dodajemy jeszcze jajko, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Farsz rozkładamy na mięsie i zwijamy ścisło w roladę. Jeśli się nie trzyma, związujemy nitką. Jest to zadanie dla wprawionych kucharzy, można też poprosić kogoś o pomoc.

Wkładamy roladę do brytfanki, polewamy odrobiną oleju i posypujemy słodką papryką.

Brytfannę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 min pod przykryciem.

Następnie odkrywamy naszą roladę, polewamy ją sosem, który wytworzył się podczas pieczenia i zostawiamy jeszcze w piecu na 15 min bez przykrycia żeby rolada uzyskała piękny, złoty kolor.

Kroimy gdy już lekko ostygnie.

Podajemy ze świeżą sałatą, roszponką, rukolą lub gotowanymi warzywami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną