Ciasto trzepane

Beata
Ciasta
31.01.2016 0:25
Ciasto trzepane

Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami na ciasto jasne i na ciemną część układać owoce. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami, które również zawsze się udaje. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/01/ciasto-trzepane.html

smak i uczucie

Beata