Zimowe maki sushi z kalafiorowo-słonecznikowym ryżem

Łukasz
Obiad
28.01.2016 11:47
Zimowe maki sushi z kalafiorowo-słonecznikowym ryżem

Ryż z kalafiora i słonecznika: - 1 szklanka słonecznika łuskanego - 1½ łyżeczki soli - 2 szklanki zimnej wody - 1 mały kalafior - 30 g pasty miso - 2 łyżeczki octu ryżowego - sok z ½ cytryny Do sushi: - 1 marchew - 1 burak - 1 okrągła biała rzodkiew - kilka listków jarmużu - kiełki rzodkiewki - 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: - marnowany imbir - sos sojowy PRZYGOTOWANIE - Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. - Następnie na środku ryżu wzdłuż słupki warzyw, pocięty na kawałki jarmuż i kiełki rzodkiewki. Na arkuszu glonów kładź ryż z kalafiora do dwóch trzecich wysokości. - Do blendera wrzuć podzielony na różyczki kalafior i powtórz czynność, aż otrzymasz ziarnistą strukturę. Dodaj pastę miso, ocet, sok z cytryny i płaską łyżeczkę soli. Odkrój końcówki, a każdy rulon sushi pokrój na około 8 równych kawałków. Później umieść go w kielichu blendera lub malakserze i zmiksuj na pastę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/01/zimowe-maki-sushi-z-ryzem-z-kalafiora-i.html