Przepis na domowe biszkopty

Krzysztof
Ciasta
02.12.2013 8:02
Przepis na domowe biszkopty

Przepis

Składniki na około 35 sztuk:

3 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)

80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru

75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)

cukier puder - do oprószenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i ubijać. Dodać żółtka i ubijać, do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsypywać powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub piec na macie teflonowej (ciasteczka idealnie się na niej pieką i bez problemu odchodzą). Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Oprószyć je cukrem pudrem i pozostawić na 5 minut, by wyschły.

Przed samym pieczeniem ponownie oprószyć pudrem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, aż będą lekko złote. Po upieczeniu chwilę odczekać, następnie ściągnąć je z maty, przełożyć na kratkę.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną