Klasyczne pączki

Beata
Ciasta
26.01.2016 0:08
Klasyczne pączki

Składniki 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 żółtek 100 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 g roztopionego masła 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia dżem różany cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Moja rada: Pamiętaj, żeby tłuszcz nie nagrzał się więcej niż 180 stopni C, ponieważ pączki będą się zbyt szybko smażyć z wierzchu, a w środku będą surowe. klasyczne pączki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Ciepłe pączki nadziewać marmoladą za pomocą specjalnej tylki lub za pomocą strzykawki Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka (nie gorące). Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. W najbliższym czasie będę miała dla Was jeszcze parę przepisów na tłusty czwartek. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/01/klasyczne-paczki.html

smak i uczucie

Beata