Wytrawne naleśniki Pancakes

codogara
Śniadania
22.01.2016 15:30
Wytrawne naleśniki Pancakes
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Masło ziołowe:

200 g masła

mały pęczek natki pietruszki

mały pęczek świeżego kopru

ząbek czosnku

sól

pieprz

Bekon:

cienko krojony boczek surowy wędzony (Ile dusza zapragnie)

Pancakes:

300 ml maślanki naturalnej

230 g mąki pszennej

2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

2 całe jajka

kilka listków świeżego rozmarynu

1 płaska łyżeczka soli

TO CI SIĘ PRZYDA

patelnia grillowa

mikser

papier do pieczenia lub folia spożywcza

wyciskacz do czosnku

Przepis

Zacznij od przygotowania masła. Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski.

Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperku, Dodaj do masła.

Obierz czosnek i dodaj jeden ząbek przeciskając go przez wyciskacz do czosnku.

Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

Z gotowej masy uformuj gruby wałek i zawiń go w folie spożywczą lub papier do pieczenia.

Tak przygotowane masło ziołowe włóż do lodówki lub jeżeli masz mało czasu - do zamrażalnika.

Teraz czas na wytrawne pancakes, Do miski wlej maślankę, wbij dwa jajka i wymieszaj za pomocą miksera.

Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i drobniutko pokrojony, świeży rozmaryn.

Maślankę z jajkami wlej do miski z suchymi składnikami. Dobrze zmiksuj.

Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.

Smaż małe placuszki o średnicy około 10 cm.

Na końcu bekon. Wystarczy, że plastry boczku podsmażysz z dwóch stron na patelni grillowej. Gotowe.

Do tej wytrawnej propozycji śniadaniowej możesz podać również jajko sadzone i kiełki brokułu, tak jak my. Sm, że w lodówce masz gotowe, pyszne ziołowe masło.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną