Domowa chińska mieszanka 5 smaków

Agata
Przetwory
21.01.2016 9:47
Domowa chińska mieszanka 5 smaków

Przez fakt, że nie jest on w naszej części globu aż tak popularny to mieszanki w sklepach zamiast niego najczęściej zawierają pieprz czarny lub biały, i tu właśnie tkwi duża różnica w smaku. Ale też z faktu, że pieprz syczuański, który w mieszance jest kluczowy, nie jest u nas aż tak popularny, a do tego jest dosyć pikantny. I nic w tym dziwnego, bo stworzona ona właśnie została z zamysłem, aby zawrzeć w sobie 5 najważniejszych wg chińczyków smaków, które odpowiadają za udaną kompozycję smakową dania i naszą ogólną satysfakcję po spożytym posiłku. Dlatego gorąco Was zachęcam do jego zdobycia, bo ten smak jest nie do zastąpienia i jeśli lubicie dania w takim stylu, to przygotowane z własną mieszanką, bardziej zbliżoną do oryginalnej, na pewno Was mile zaskoczy. Dlatego te nasze wersje, są najczęściej bardziej łagodne i słodkawe, i nie są złe, ale jeśli chcecie przekonać się, jak intensywniej i bardziej aromatycznie smakuje ta, która jest bardziej chińska to przygotujcie ją sobie sami. Jednak, mimo, że to z założenia i nazwy 5 smaków, to istnieje wiele odmian i receptur na tę mieszankę, ale najczęściej składa się ona z cynamonu, goździków, anyżu, kopru włoskiego i pieprzu syczuańskiego. Uwielbiam jej smak i aromat, oraz fakt, że w mig zamienia zwykłe warzywne danie w feerię smaków na talerzu. Jednak z uwagi, że pieprz syczuański jest naprawdę dosyć ostry, to ja też nieco łagodzę jej smak końcowy. W poszczególnych krajach azjatyckich, wykorzystuje się też inne części tej rośliny, ale najczęściej są to jednak jego owoce. A jest to bardzo proste, bo najczęściej miesza się po prostu ze sobą tych 5 przypraw w podobnych proporcjach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/01/domowa-mieszanka-przypraw-piec-smakow.html