Makaron chiński z warzywami

Dominika
Obiad
17.01.2016 19:40
Makaron chiński z warzywami

Składniki Ilość: 3 - 4 porcje ok. 300 g makaronu chińskiego 3 małe marchewki 1/2 białej części pora 1 żółta papryka 1 papryka czerwona ok. 1/3 główki kapusty pekińskiej 150 g groszku mrożonego 150 g kiełków fasoli mung odsączonych z zalewy 3 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok. 2,5 x 2,5 cm) ok. 3 łyżki sezamu łuskanego 1/2 łyżeczki kolendry 1 suszona lub świeża papryczka chili 8 listków limonki 5 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki oleju sezamowego ok. 4 łyżki oleju ryżowego Przygotowanie Marchewkę obrać, a papryki dokładnie umyć. Po 5 minutach dorzucić por, paprykę czerwoną oraz żółtą i całość nadal smażyć przez kolejne 3 minuty, co chwilę mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Zaletą jest jednak to, że szybko się je przygotowuje jak już obierzemy i pokroimy sobie wszystkie warzywa, toteż danie nadaje się dla osób cierpiących na brak czasu. Makaron gotować przez około 5 minut w nieosolonej wodzie lub według wskazówek na opakowaniu. Takie mieszanki różnych warzyw przeważnie jadam po prostu z rybą, ale dziś pokazuję przepis na makaron chiński z warzywami. Przemieszać wszystko razem i smażyć przez około 3 minuty, minutę przed końcem dodając przygotowany wcześniej sos. Śmiało możecie dorzucić do makaronu również mięso, ja tym razem postawiłam jednak na obiad wegetariański. Wykładać porcje makaronu chińskiego z warzywami na talerze i posypywać je sezamem. W tym celu należy wymieszać sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Możecie też zaszaleć i zjeść danie pałeczkami do jedzenia, aby poczuć się jak w Azji ;) W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Imbir obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/makaron-chinski-z-warzywami/