Makowiec z jabłkami

Alicja
Ciasta
15.01.2016 13:11
Makowiec z jabłkami

Masa makowa 50 dag maku 3 jajka 2 łyżki masła 20 dag cukru pudru szklanka bakalii Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Jabłka: 6 jabłek cynamon 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek cukru Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczeni Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Przełożenie: Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2014/01/makowiec-z-jabkami.html