Bezglutenowe naleśniki z serem, orzechami i sosem pomarańczowym

Magdalena
Obiad
14.01.2016 11:39
Bezglutenowe naleśniki z serem, orzechami i sosem pomarańczowym

Dzieci się ucieszą, a dorośli się najedzą :) SKŁADNIKI NA 8 SZTUK : - 2 szklanki mąki uniwersalnej bg lub: 1 szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki mleka roślinnego lub krowiego - 1 szklanka wody gazowanej - szczypta soli - 4 łyżki oleju - 3 jajka - 300 gram białego sera twarogowego - 2 garści orzechów włoskich - 2 garści orzechów laskowych - 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu - 2 duże pomarańcze - 3 -4 łyżki miodu - 2 łyżki cukru lub miodu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 2 łyżki masła WYKONANIE: Dlatego mam dla Was przepis na naleśniki na słodko, które można przygotować raz i będą się świetnie sprawdzały jako śniadanie, na zimno w pracy jako lunch, albo kolację. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy skórkę pomarańczową i cukier lub miód oraz sok z 1 pomarańczy. Podprażyć ok 3 minut na gorącej patelni, 1/3 orzechów odłożyć do posypania naleśników z wierzchu. Zazwyczaj na patelnię mieszczą się jednorazowo 4 naleśniki, dlatego też czynność należy powtórzyć. Pożywne śniadania są bardzo ważne, ale większość z nas nie ma na nie czasu. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30 minut. Ser rozdrabniamy w misce z łyżką oleju, łyżką śmietany i miodem. W ciągu dnia ciągle gdzieś biegniemy, gdzieś się śpieszymy...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchennepotyczkialergiczki.blogspot.com/2016/01/bezglutenowe-nalesniki-z-serem-i.html