Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Alicja
Ciasta
14.01.2016 8:49
Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Krem jogurtowy: 2 duże jogurty o smaku bananowym - 2x400g (można użyć również jogurtu naturalnego - wtedy należy go dosłodzić ok. 5-6 łyżkami cukru pudru ) 5 -6 łyżeczek żelatyny (czubatych) l ub 2 galaretki cytrynow e 1 śnieżka lub 200 ml słodkiej śmietanki 30% 6 bananów sok z połowy cytryny Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 100 ml ) lub jeżeli używamy galaretek - w ok. 200 ml wody. Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm Biszkopt: 4 jaja 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. W jednym naczyniu ubi ć śmietankę 30% lub śnieżkę z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt z ewentualnym dodatkiem cukru. Przełożenie biszkoptów: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę) 4 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 2 w kostkę. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2012/11/ciasto-bananowe-z-lekkim-kremem.html