Węgierska zupa gulaszowa

Małgorzata
Zupy
13.01.2016 7:37
Węgierska zupa gulaszowa

SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz szczypta cukru PRZYGOTOWANIE Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Smacznego! środa, 13 stycznia 2016 Węgierska zupa gulaszowa Autor: Małgorzata Chyla o 07:24:00 Etykiety: gulasz gulyasleves, gulaszowa, kuchnia węgierska, papryka, pikantna zupa, rozgrzewająca zupa, węgierska zupa gulaszowa, Węgry, wołowina, zupa gulaszowa, zupa gulaszowa przepis, zupa węgierska Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Uwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/01/wegierska-zupa-gulaszowa.html