Małe pączki z cukrem pudrem

Agata
Ciasta
11.01.2016 17:16
Małe pączki z cukrem pudrem

Kwestia smaku Małe pączki z cukrem pudrem Małe pączki z cukrem pudrem Składniki: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży szczypta soli 125 ml mleka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 20 g rozpuszczonego masła 1 łyżka spirytusu W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże, po czym przy pomocy miksera z hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdy pączki się zrumienią z jednej strony przekładamy je łyżką cedzakową na drugą. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Wyrośnięte paczki wkładamy partiami do rondla, nie może ich być za dużo, bo wtedy spadnie temperatura tłuszczu i nie będą się smażyć, tylko chłonąć tłuszcz. Dodatkowo: 750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowego cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Gdy pączki wystygną posypujemy je cukrem pudrem, albo w nim je obtaczamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/mae-paczki-z-cukrem-pudrem.html