Skromny tort urodzinowy

Małgorzata
Ciasta
11.01.2016 10:07
Skromny tort urodzinowy

Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru 3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 660 ml śmietany 30% 1,5 białej czekolady 1 mleczna czekolada 1 łyżka kakao Dodatkowo 1 banan 1 puszka brzoskwiń okruchy biszkoptowe sok z cytryny 1. Śmietanę dzielimy na pół. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kroimy w kostkę. Przykrywamy drugim, również nasączamy i smarujemy połową jasnego kremu, na którym rozkładamy pokrojone brzoskwinie. Każdą część gotujemy w osobnym garnku i zdejmujemy z ognia. 3. Banana obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kiedy masy będą miały temperaturę pokojową wkładamy je do lodówki na 6 godzin. Tort robiłam na zamówienie w ostatniej chwili. Skrapiamy go sokiem z cytryny aby nie zrobił się ciemny. Nasączenie 1,5 cytryny 2,5 szkl wody 2 łyżki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Pozostałe brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Wybieramy te jednakowej wielkości i z każdego robimy rożek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/01/10/skromny-tort-urodzinowy/

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Małgorzata

facebook