Domowa bulionetka

Jolanta
Obiad
10.01.2016 11:31
Domowa bulionetka

Przygotujcie bulionetkę koniecznie! składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 por 2 gałązki świeżego lubczyku 2 gałązki pietruszki 2 łyżki soli 1-2 świeży liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie) Składniki : pół kury włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały por, 1/2 selera 1 cebula natka pietruszki sól , czarny pieprz 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżka- domowa kostka warzywna (domowa bulionetka) 1 łyżeczka cukru 1 listek laurowy , makaron w kształcie ryżu Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa – czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Sporządza się go z drobiu, lub wołowiny lub baraniny i podaje z makaronem typu nitki czy wstążki, z innymi kluskami, czy też z ziemniakami (uwielbiam). Rosół gotowany na mięsie z kury czy na wołowinie jest najsmaczniejszy, mimo że bardziej tłusty od rosołu z kurczaka. Warzywa przekładamy do rondla, dusimy pod przykryciem na małym ogniu często mieszając około 30 minut, studzimy, mieszamy ze zmiksowanymi przyprawami, i przekładamy ponownie do szatkownicy, dodajmy kurkumę (nada ładny żółty kolor paście) miksujemy całość na jednolitą masę. Moja domowa kostka warzywna (domowa bulionetka), ma formę pasty, której nawet minimalna ilość nadaje intensywnego smaku sosom, czy zupom i przygotowana została tylko z warzyw i ziół. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować . Do doprawienia domowego rosołu z kury została wykorzystana domowa kostka warzywna, czyli domowa bulionetka. Pastę, rozkładamy po 1 łyżce na foli spożywczej, zwijamy i zamrażamy, dodatek soli nie pozwala bulionetce do końca zamarznąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/rosol-z-kury-i-domowa-bulionetka/