Pieczone bataty z boczkiem, kozim serem, sosem z awokado i orzechami nerkowca

Dominika
Obiad
04.01.2016 20:25
Pieczone bataty z boczkiem, kozim serem, sosem z awokado i orzechami nerkowca

;) Składniki Ilość: 2 - 4 porcje 2 bataty (u mnie każdy po 500 g) 1/2 cebuli 6 plastrów surowego boczku wędzonego 2 garści orzechów nerkowca 100 g sera koziego sałatkowego 1/2 awokado 2 duże łyżki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku olej Przygotowanie Bataty dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Z podanych składników uzyskacie 2 lub 4 porcje, w zależności od tego, czy podacie słodkie ziemniaki same czy też z dodatkiem sałatki oraz oczywiście od tego, jaki macie apetyt Pokroić je na mniejsze kawałki oraz umieścić w misie blendera wraz z jogurtem i sokiem z cytryny. Na górze posypałam je dodatkowo serem kozim, który ma intensywny smak, i polałam zielonym sosem z awokado. Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju i przesmażyć na niej boczek aż lekko się zarumieni. Pyszne są frytki lub placki z batatów, jednak tym razem miałam ochotę na coś innego. Dodać cebulę i smażyć jeszcze około 3 minuty, po czym dodać na patelnię miąższ ze słodkich ziemniaków, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Bataty przestudzić i wydrążyć z nich miąższ, pozostawiając go trochę przy skórze (około 2 centymetry). Podawać od razu na ciepło, same lub z dodatkiem lekkiej sałatki. Podpieczone połówki batatów posypać kozim serem, krusząc go lekko w dłoniach, polać sosem i posypać podprażonymi orzechami nerkowca. W międzyczasie podprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca i przygotować sos.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/pieczone-bataty-z-boczkiem-kozim-serem-sosem-z-awokado-i-orzechami-nerkowca/