Marchewkowe tacos

Aleksandra
Obiad
31.12.2015 8:51
Marchewkowe tacos
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

1 ½ szklanki startej marchewki

½ szklanki wody

½ szklanki startego sera żółtego

2 jajka

3 łyżki mąki – właściwie dowolnej z pełnego przemiału. U mnie żytnia razowa typ 1850.

Sól, pieprz do smaku

Przepis

Jeśli nie mamy jeszcze przygotowanej startej marchewki to zaczynamy od obrania i tarcia marchewek. Potem wrzucamy do garnka razem z wodą i podgotowujemy parę minut (około 5, aż do zmięknięcia). Można też posłużyć się mikrofalą i wstawić marchewkę z wodą na 5 minut :)

Teraz odcedzamy marchewkę i wyciskamy z niej wodę. Bierzemy marchewkę w łapki i ściskamy mocno! Trzeba jak najlepiej wycisnąć z niej wodę, żeby nasze tacosy wyszły pyszne. Wyciśniętą tak marchewkę wyciskamy jeszcze raz albo dwa w ręczniku papierowym. Musi być sucha, żeby tacosy zrobiły się chrupkie i stwardniały po ostygnięciu ;) Można zostawić je nieco wilgotne, jeżeli chce się miękkie taco. Też będzie smaczne ;)

Teraz wszystkie składniki mieszamy w misce: jajka, marchewkę, mąkę, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser jest już słony, więc uważajmy żeby nie przesadzić ;)

Naszą wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koła równej wielkości i wkładamy do nagrzanego do 200˚C na około 15 minut. Po tym czasie tacosy powinny mieć fajnie chrupkie brzegi – jeśli nie, zostawmy na kolejne parę minut.

Jeśli chcemy podać je na zimno to od razu musimy je uformować, inaczej będą się łamać ;) Wystarczy zgiąć je i zostawić na szklance/butelce. Wersję bardziej wilgotną można potem swobodnie formować :)

A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;)

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną