Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar

Dominika
Przekąski
28.12.2015 19:33
Wytrawne ptysie z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar

Składniki Ilość: ok. 70 malutkich ptysiów Na ciasto 170 g mąki 250 ml wody 100 g masła 3 jajka 1/3 łyżeczki soli Na pastę z groszku oraz serów ricotta i cheddar 400 g groszku mrożonego 300 g sera ricotta 100 g sera cheddar 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku Przygotowanie Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować. Ciasto na ptysie wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przy pomocy szprycy z ozdobną końcówką. Umieścić go w misie blendera wraz z serkiem ricotta i 50 g sera cheddar, pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól, pieprz oraz pozostały ser cheddar starty na tarce na małych oczkach. Dziś przepis na ptysie wytrawne, a raczej mini ptysie, bo zrobiłam je bardzo malutkie, takie na raz do buzi. Wartość odżywcza 1 porcja = 1 ptyś z pastą z groszku oraz serów ricotta i cheddar Pastę z groszku przełożyć do szprycy i nadziewać ją przepołowione na pół ptysie. Świetnie nadadzą się na domówkę z okazji zbliżającego się Sylwestra. Na początku ciasto będzie wydawało się zbyt mokre, ale po chwili nabierze prawidłowej struktury. Jak tylko się zagotuje zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/wytrawne-ptysie-z-pasta-z-groszku-oraz-serow-ricotta-i-cheddar/