KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI

Kasia
Ciasta
22.12.2015 21:27
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI

Wykonanie: - masło ucieramy na gładką masę, partiami dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, miksujemy aż powstanie jednolita masa - stopniowo dodajemy po 1 jajku ,miksując po każdym dodaniu - następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach - ciasto wkładamy do formy ( 30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy - pieczemy w piekarniku nagrzanym do180°C 15-20 minut - zimną krajankę kroimy na trójkąty i ozdabiamy zielonym lukrem oraz kolorową posypką Źródło: Składniki ( forma 30x40cm): - 200g masła - 150g cukru - 16g cukru waniliowego (małe opakowanie) - szczypta soli - 4 jajka - 200g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki przyprawy do pierników - 40g ciemnego gorzkiego kakao - 3 łyżki mleka - garść posiekanych orzechów ( dodałam dodatkowo) Dodatkowo: - 1 białko - 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru - barwnik zielony w proszku - kolorowe groszki do ozdoby choinek Do białka dodajemy 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru mieszamy, aż pozbędziemy się grudek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/12/krajanka-piernikowa-choinki.html