Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem

Dagmara
Zupy
16.12.2015 22:05
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem

Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki) 3. W między czasie w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej (wlewamy olej do około 1 cm wysokości). 2 gałązki świeżego oregano śmietanka 18% do zabielenia, opcjonalnie (u mnie około 100 ml) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Wrzucamy małymi garściami na rozgrzany olej i smażymy dosłownie kilka sekund - makaron natychmiast urośnie jak prażynka. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Pyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/12/krem-z-pieczonych-papryk-i-pomidorow-z.html